Kom an, tomat!

Skrevet av Anne Grethe Hop Nilsen

Tomater inneholder mye vann og blir dvaske om de ligger for lenge.

Tomater som har «passert middagshøyden» kan brukes til mye. De kan f.eks. brukes i tomatsaus til pasta eller pizza. Ovnsbakte tomater er godt tilbehør i seg selv, men kan også bli til en himmelsk saus! Eller hva med å lage en god italiensk bruschetta? Da kan du få brukt opp noen tørre brødrester i samme slengen.

Best på kjøkkenbenken
Tomatene trives best og smaker best om du oppbevarer dem på kjøkkenbenken. Når temperaturen synker under 12,5°C, stopper modningsprosessen. Tomater som legges kaldt, vil derfor ikke utvikle optimal smak. Tomaten fortsetter å modnes også etter at den er blitt rød. Ønsker du best mulig kvalitet på tomaten, bør du oppbevare den i romtemperatur.

Frukt eller grønnsak?
Tomaten er faktisk en frukt, og ikke en grønnsak slik vi som regel tror. Tomater er stappfulle av sunne næringsstoffer. De er rike på både A- og C-vitaminer, samt et antioksidant kalt lykopene.