
Sur melk gir søt bakst!
Skrevet av Anne Grethe Hop Nilsen
Har du melk som er utgått på dato? Ikke fortvil.
Dersom du har oppbevart melka på riktig sted (tips: i kjøleskapet!), kan den fint brukes i opptil en uke etter best-før-datoen. Norsk melk er pasteurisert, noe som både gir god holdbarhet og tar knekken på de fleste bakterier.
Bruk sansene!
Lukt og smak på melka. Hvis den lukter og smaker ok, er det ingenting i veien for å bruke den. Skummet melk er gjerne den som holder seg dårligst, mens H-melk har mer fett som hjelper på holdbarheten.
Sur melk er supert i bakst
Melk som har litt klumper og lukter surt kan brukes i bakst som skal stekes. Hvis den er klumpete, men ikke lukter surt, må den kastes.
Her er noen tips til hva du kan bruke sur melk til:
- Vafler
- Pannekaker
- Scones
- Brød, boller og annen gjærbakst
- Grøt
Kilde: Opplysningskontoret for meieriprodukter og NRK.