Dans tango med mango

Skrevet av Anne Grethe Hop Nilsen

Mango skal være litt myk når den er moden.

Nest etter banan, er mango verdens mest spiste frukt. Kanskje ikke så rart, når man tenker på den søte tropiske smaken.

Når vet vi om den er moden?
Fargen i skallet varierer og sier ikke nødvendigvis noe om hvor moden frukten er. Frukten kan godt være moden selv om den er helt grønn. Ofte har moden mango små, sorte prikker i skallet. Dette viser at frukten har et høyt innhold av sukker. Moden mango skal gi lett etter for trykk og lukter sterkere enn umoden og hard mango. Du kan også sjekke ved å tappe på mangoen med en finger. Hul lyd betyr umoden frukt, fast lyd tyder på at mangoen er moden.

Hvor liker mangoen seg best?
Mangoen bør lagres ved 8–12°C. En umoden frukt kan du legge i romtemperatur for få den til å modne raskere. Når frukten er moden, bør du oppbevare den ved rundt 8°C for å hindre at den blir overmoden for raskt.

Mango er rik på vitamin C og folat. Vitamin C styrker immunforsvaret og øker kroppens evne til å ta opp jern fra andre matvarer. Folat reduserer tretthet og utmattelse. Mango er også en god kilde til kostfiber, som er gunstig for fordøyelsen.

Hva kan vi gjøre med mango?
En godt moden mango kan du for eksempel mose og lage en mangosaus av. Sausen smaker fantastisk til is, yoghurt eller ostekake. Når frukten er godt moden, trenger du ikke tilsette sukker i sausen.

Mango gjør seg også godt i både juice, smoothie og salat.