Bli sjef over kjøleskapet til jul

Skrevet av Anne Grethe Hop Nilsen

Hvor i kjøleskapet skal maten plasseres for å holde seg lengst mulig?

Holdbarheten til de fleste matvarer øker ved korrekt oppbevaring. Dersom du har et kjøleskap uten «multiflow», som fordeler temperaturen likt i hele kjøleskapsrommet, bør du tenke gjennom hvordan matvarene plasseres.

Temperaturen i skapet skal være maks 4 °C. Når du åpner kjøleskapet, vil det komme varm luft inn som stiger mot toppen av kjøleskapet. Det betyr at de kaldeste stedene er helt nede og innerst i kjøleskapet, i nærheten av kjølesystemet.

Øverste hylle
Øverst i kjøleskapet, som da ofte har den høyeste temperaturen, kan du plassere matvarer som ikke trenger maks nedkjøling. Dette er gjerne ferdigretter, matrester som er kokt eller stekt og pakket inn, pålegg samt egg i kartong.

Hyller i midten
På nest nederste hytte kan det være lurt å oppbevare uåpnede melke- og fløteprodukter, da også disse produktene er ømtålelige for temperaturvariasjoner.

Nederste hylle
Her bør fersk fisk, rå kjøttvarer og lettbedervelig mat oppbevares, da temperaturen er lavest her.

Grønnsakskuffen
Grønnsaker kan plasseres i grønnsakskuffen nede i kjøleskapet. En god hovedregel er å plassere nordiske grønnsaker i kjøleskapet, da de oftest tåler kulde. Tropiske grønnsaker og frukter bør oppbevares på kjøkkenbenken. Og ja – tomat er også en frukt som opprinnelig er fra et varmere land enn Norge. Den er best på smak når den oppbevares på kjøkkenbenken.

Husk at en del frukter utskiller etylen som vil starte modningsprosessen hos en del andre frukter. Det kan derfor være lurt å oppbevare epler i en plastpose i kjøleskapet.

Kjøleskapsdøra
Hyllene i kjøleskapsdøra er et av de varmeste stedene i kjøleskapet, fordi døra går opp og igjen. Matvarene i døra utsettes dermed for store temperatursvingninger. Her passer det å plassere leskedrikker, vann, medisiner, diverse sauser/oljer, ketsjup og sennep som tåler varmere temperatur.

Husk å skrive åpningsdato på glassene, så har du kontroll på hvor lenge de har vært åpnet!

Lag et restevenn-system
Et tips for å redusere matsvinn, er å kategorisere matvarer – f.eks. samle alt pålegget på samme hylle. Slik får du raskt overblikk over utvalget. Har du to rømmebokser, sett boksen med kortest holdbarhet fremst, slik at den blir brukt opp først.