Ikke la rekene ligge og reke

Skrevet av Anne Grethe Hop Nilsen

I Norge forbinder vi reker med sommer. Men visste du at reker har bedre smak og kvalitet om vinteren?

Reker skal settes rett i kjøleskapet, og helst oppbevares under 2 °C. Oppbevar gjerne rekene på is, slik de gjør i butikken. Du kan spørre butikken om å få is, eller kjøpe en pakke isbiter med deg hjem.

Lukta avslører rekene
Rester av reker holder seg ca. 1 døgn i kjøleskap med temperatur under 4 °C. En gyllen regel er lukt og smak. Lukter rekene surt, må de kastes.

Frosne reker
Nedfrosset holder reker og skalldyr seg i ca. 6 mnd med temperatur ved -18 °C. Tin rekene helst over natten i kjøleskap. Du kan også tine dem på kjøkkenbenken, men de må da spises med en gang. Reker kan ikke fryses på nytt etter tining.

Restereker
Rester av reker og skalldyr er supert å bruke sammen med grønnsakrester i supper, salater, risotto eller pitabrød. Eller i stekt ris, med risrestene fra i går. Husk bare at risen må kjøles raskt ned i kjøleskapet, dersom den skal brukes på ny.

Kok kraft på rekeskallet:
Sammen med litt løk, hvitløk og gulerøtter, kan du enkelt koke nydelig kraft til sauser og supper av rekeskallet. Du finner mange gode oppskrifter ved å søke på nettet.