Grønne greier om igjen

Skrevet av procontra

Gi vårløken en ny vår! Halvspiste grønnsaker blir som nye igjen i vinduskarmen.

Hadde du tenkt å hive de halvslappe restene av vårløk og stangselleri? Sett dem heller i et glass vann, så vokser de opp igjen i løpet av noen dager.

Vips – ny vårløk! Slik gjør du:
Etter at du har brukt vårløken i matlagingen, setter du roten i et glass med lunka vann. Plassér glasset i vinduskarmen slik at det får lys. Husk å bytte vann av og til. Etter noen dager vil vårløken begynne å spire, og til slutt er den så god som ny. Vårløken dyrker seg selv, så å si!

Andre grønne greier
Sett-i-vann-tipset funker også med stangselleri, hvitløk, purre, fennikel, salathode og kål, men er aller lettest å få til med vårløk. Her er det bare å prøve seg fram! Det viktigste er at de håpefulle får masse lys.

Litt mer langsiktige gro-prosjekter
Stikker det grønne spirer ut av hvitløken? Både hvitløk, løk og ingefærrot kan plantes i en potte med fuktig jord. Men du må nok smøre deg med litt tålmodighet før det begynner å gro. Vil du ha rask avkastning, er det best å holde seg til vårløken og gjengen.

Slapp brokkoli?
Og mens vi er inne på grønnsaker du hadde tenkt å hive i matavfallet: En halvguffen brokkoli kan også få nytt liv av å settes i vann. Den vil riktignok kanskje ikke formere seg, men den kvikner i alle fall til hvis du setter den i en kopp vann.