Er du eplekjekk?

Skrevet av Anne Grethe Hop Nilsen

Er eplene overmodne og bulkete? Ingen bryr seg om det, når eplekaken står på bordet!

Eplet er den nest mest populære frukten i Norge, etter banan. I 2016 spiste vi nordmenn 10,5 kg epler hver! Eple er rikt på kostfiber, og er også en kilde til fosfor.

I eller utenfor kjøleskapet?
Epler holder seg lengst i kjøleskap eller et kjølig, mørkt sted. Men den beste smaken kommer når eplene har romtemperatur. I romtemperatur vil holdbarheten være rundt 10 dager, men oppbevarer du eplene kjølig, holder de seg betraktelig lengre.

I samme skål som andre frukter?
Epler produserer et stoff som heter etylen. Etylen fremskynder modningsprosessen i frukt og grønt. Det kan derfor være lurt å oppbevare eplene for seg selv.

Hva gjør du med de litt avdanka eplene?
Selv om eplene ikke er like knasende sprø og friske som da de ble med deg hjem, så har de fortsatt stort potensial. Ingen sier vel nei takk til en lun eplekake. Eller skjær eplene i biter eller båter, strø på kanel og bak i ovnen ved 180 grader. Nytes med is eller vaniljekesam. Du kan også lage eplechips – sunn snacks, perfekt til matboksen!