Eggehviter eller plommer til overs?

Skrevet av Anne Grethe Hop Nilsen

Tips til deg som har eggstra mye egg i hus.

Eggeplommer briljerer i majones, aîoli, fersk pasta og hjemmelaget is – eller i sauser som béarnaise, hollandaise, vaniljesaus og pasta carbonara.

Hiv en eggeplomme i smoothien for protein og ekstra energi, eller i omeletten for ekstra fylde. Eller hva med biff tartar? Eggeplomme kan også inngå i potetmos-lokket på en fiskegrateng!

Suverene egg-enskaper
Eggeplomme fungerer som bindemiddel og får ting til å stivne og bli tykkere. Men temperaturen må ikke bli for høy, for da skiller eggeplommen seg.

Eggehvitens superkraft er å gjøre maten luftig. Når vi pisker eggehvite, dannes tusenvis av mikroskopiske luftbobler, og disse får bakverket til å heve når det utsettes for varme i ovnen. Tilsetter du sukker eller salt under piskingen, øker evnen til å holde på luften. Obs: Hvis eggehviten står noen dager, vil den miste evnen til volum. 

Hva kan eggehvite brukes til?
Stivpiskede eggehviter danner grunnlaget for mange søtsaker: Makroner, pavlova, marengs, verdens beste, Kvæfjordkake, kokosmakroner, Sarah Bernard og sufflé, for å nevne noe.

Piff opp andre eggretter
Ekstra hvite eller plomme gjør susen i vaffel- eller pannekakerøra. Og det går fint an å lage eggerøre på bare plomme eller hvite, eller sammen med et ekstra egg. Så har du godt pålegg til kvelds!

Enda mer egg til overs?
Eggehviter klarer seg inntil to uker i en lukket boks i kjøleskapet. De kan også fint fryses. Eggeplommene bør derimot brukes innen et døgn. Husk at egg med skallet intakt holder seg fint opptil flere måneder etter datoen som står på kartongen!