Så lenge holder egg seg

Skrevet av Anne Grethe Hop Nilsen

Et gjenglemt egg fra sånn ca. forrige måned? Det gjør ingenting!

Egg er kjent for å holde seg lenge etter best-før-datoen. En undersøkelse fra Nofima har vist at selv syv måneder gamle egg er helt trygge å spise. Opplysningskontoret for egg og kjøtt har bakt kake av ett år gamle egg, det gikk også helt fint.

Hvis egget har blitt dårlig, vil det ikke være tvil på lukten! Merk at hvis egget er skadet, må det brukes innen et døgn.

I Norge har vi streng salmonellakontroll. I utlandet anbefales det ikke å spise rå egg, men i Norge er dette ikke noe problem.

Trenger ikke stå kaldt
Eggene holder seg aller best hvis de oppbevares i kjøleskapet, men de klarer seg fint i romtemperatur også. Dersom du baker mye, kan det være lurt å bare la kartongen stå på kjøkkenbenken. Kakene blir nemlig best med romtempererte egg! Da får eggene mer volum når de piskes. Det er også lettere å få all eggehviten ut av skallet, og enklere å skille plommen fra hviten når egget ikke er kjøleskapskaldt.

Hva med eggehviter og eggeplommer?
Har du eggehvite til overs etter å ha laget aîoli, eller ensomme eggeplommer etter at hvitene ble til marengs? Eggehvitene holder seg godt i et par-tre uker i kjøleskapet, så lenge de er godt innpakket i en lukket boks. Eggehviter kan også fint fryses. Eggeplommene, derimot, har begrenset holdbarhet etter at egget er kakket. Les hva du kan bruke eggehviter og eggeplommer til her.

Kokte egg og rester av omelett kan fint oppbevares i kjøleskapet i to-tre dager.

Kilder:
NRK, klikk.no og Matportalen